Kami berpegang pada perkataan anggun sebagai teras kami, dan bersatu di belakang hasrat untuk reka bentuk yang ringkas dan indah. IlhamCipta bermula dari one-man operation kini telah berkembang menjadi pasukan suami-isteri yang meminati WordPress dan Open Source.

Tema IlhamCipta yang kini dikenali sebagai Ilham Cipta Code Graphic (ICCG) bukan sekadar sebuah syarikat, ia adalah komuniti, dan kami berpegang teguh pada nilai-nilai masyarakat yang telah memberi petunjuk kepada kami selama 10 tahun yang lalu. Kami suka WordPress, kami suka Open Source, dan yang paling penting kami suka mencipta dan membina sistem, plugin dan grafik yang hebat untuk para pelanggan kami.

Pengasas Ilham Cipta

2006

Nama IlhamCipta yang kini dikenali sebagai IlhamCipta Code Graphic diilhamkan oleh Capital K. Dimiliki sepenuhnya oleh pasangan suami isteri iaitu Capital K dan Fin. Bermula dengan kerjaya sebagai seorang programmer yang pernah berkhidmat dibeberapa buah syarikat tempatan dan multinasional seperti TNB, Shell Malaysia dan Kelly Services (M), Fin bergerak sebagai seorang freelancer sambilan dalam membina sistem computer untuk kegunaan syarikat-syarikat. Bermula dari tahun 2006, Fin telah menjual sistem pangkalan data ke beberapa buah negara terutamanya USA. Fin juga merupakan programmer dan developer yang menjual codes dan grafik ke beberapa buah syarikat online antarabangsa.

2007

Fin mula mereka bentuk grafik dan menjual rekaannya. Pada tahun yang sama, IlhamCipta telah mula menawarkan servis membina laman web.

2008

Mula memperkenalkan flat design element dalam rekaannya untuk pelanggan Ilham Cipta dan untuk  syarikat grafik luar dimana Fin merupakan salah seorang on job basis designer syarikat-syarikat tersebut.

2010

IlhamCipta mula memperkenalkan servis ” GIVE BACK TO THE SOCIETY ” Bermula dengan rasa terima kasih kepada pembayar cukai warga Malaysia dan kerajaan Malaysia yang telah membiaya kos pengajian secara total kepada Capital K dan Fin sepanjang pengajian mereka. Servis yang ditawarkan adalah membina dan merekebentuk grafik secara percuma kepada pemohon yang layak sebagai usaha memberi manfaat kepada warga Malaysia khasnya dengan ilmu-ilmu yang diperolehi hasil dari budi baik warga Malaysia yang menanggung pengajian Capital K dan Fin.

Done Awesomely

Setiap projek yang kami lakukan berteraskan kepada slogan Ilham Cipta Code Graphic iaitu Good Design Gives Great Impact.

Ultimate Solution

Kami cuba sedaya upaya menawarkan solusi sejajar dengan perkembangan teknologi dan media grafik untuk kegunaan syarikat anda.

Creative Designs

Kami menawarkan rekabentuk dan rekacipta yang bertaraf tinggi pada harga yang mampu milik.

Professional Services

Kami menawarkan servis-servis professional seperti berikut:

  • Logo Design
  • eCommerce Design / Development (ready store or custom)
  • Corporate Website Design
  • Shortcodes / Plugins / Design Elements
  • Freebies