Kami berpegang pada perkataan cantik sebagai teras kami, dan bersatu di belakang hasrat untuk reka bentuk yang ringkas dan indah. IlhamCipta bermula dari one-man operation kini telah berkembang menjadi pasukan suami-isteri yang meminati WordPress, Open Source eCommerce (code and scripts), After Effects, Photoshop dan Adobe Illustrator.

Tema IlhamCipta yang kini dikenali sebagai Ilham Cipta Code Graphic (ICCG) bukan sekadar sebuah syarikat, ia adalah komuniti, dan kami berpegang teguh pada nilai-nilai masyarakat yang telah memberi petunjuk kepada kami selama 10 tahun yang lalu. Kami suka WordPress, kami suka Open Source, kami suka After Effects dan platform Adobe yang lain dan yang paling penting kami suka mencipta dan membina sistem, plugin dan grafik yang hebat untuk para pelanggan kami.

Pengasas Ilham Cipta

2006

Nama IlhamCipta yang kini dikenali sebagai IlhamCipta Code Graphic diilhamkan oleh Capital K. Dimiliki sepenuhnya oleh pasangan suami isteri iaitu Capital K dan Simple Fin. Bermula dengan kerjaya sebagai seorang programmer yang pernah berkhidmat dibeberapa buah syarikat tempatan dan multinasional seperti TNB, Shell Malaysia dan Kelly Services (M), Simple Fin bergerak sebagai seorang freelancer sambilan dalam membina sistem computer untuk kegunaan syarikat-syarikat. Bermula dari tahun 2006, Simple Fin telah menjual sistem pangkalan data ke beberapa buah negara terutamanya USA. Simple Fin juga merupakan programmer dan developer yang menjual codes dan grafik ke beberapa buah syarikat online antarabangsa.

2007

Simple Fin mula mereka bentuk grafik dan menjual rekaannya. Pada tahun yang sama, IlhamCipta telah mula menawarkan servis membina laman web. Namun Simple Fin lebih aktif bergerak sebagai project based designer/developer untuk Envato, Dribbble, Elegant Themes yang berpusat diluar Malaysia. Pada masa-masa yang beliau tidak coding/ designing beliau akan menulis untuk Stackoverflow, Facebook developer, dan community lain yang diceburinya. Dan terkini beliau telah menceburi bidang mencipta resepi coklat brownie dan coffee sebagai sebuah hobi dikala stuck sewaktu mencoding…

2008

Mula memperkenalkan flat design element dalam rekaannya untuk pelanggan Ilham Cipta dan untuk  syarikat grafik luar dimana Simple Fin merupakan salah seorang on job basis designer syarikat-syarikat tersebut.

2010

IlhamCipta mula memperkenalkan servis ” GIVE BACK TO THE SOCIETY ” Bermula dengan rasa terima kasih kepada pembayar cukai warga Malaysia dan kerajaan Malaysia yang telah membiaya kos pengajian secara total kepada Capital K dan Simple Fin sepanjang pengajian mereka. Servis yang ditawarkan adalah membina dan merekebentuk grafik secara percuma kepada pemohon yang layak sebagai usaha memberi manfaat kepada warga Malaysia khasnya dengan ilmu-ilmu yang diperolehi hasil dari budi baik warga Malaysia yang menanggung pengajian Capital K dan Simple Fin.

Done Awesomely

Setiap projek yang kami lakukan berteraskan kepada slogan Ilham Cipta Code Graphic iaitu Good Design Gives Great Impact.

Ultimate Solution

Kami cuba sedaya upaya menawarkan solusi sejajar dengan perkembangan teknologi dan media grafik untuk kegunaan syarikat anda.

Creative Designs

Kami menawarkan rekabentuk dan rekacipta yang bertaraf tinggi pada harga yang mampu milik.

Professional Services

Kami menawarkan servis-servis professional seperti berikut:

  • Logo Design
  • eCommerce Design / Development (ready store or custom)
  • Corporate Website Design
  • Shortcodes / Plugins / Design Elements
  • Freebies